Погром у Єдвабне


Якщо поляки так ставились до євреїв, яких багато віків використовували як орендарів захоплених українських земель. То як вони ставились до українців?

"До війни у селі Єдвабне жило 1600 євреїв, що становило більше половини його населення. У понеділок, 23 червня 1941 року в містечко увійшли німецькі війська, а 25 червня поляки приступили до єврейських погромів. Вони вбивали своїх сусідів сокирами, протикали вилами, вирізали їм язики, виколювали очі, топили в ставку, рубали голови.
Місцевий ксьондз відмовився зупинити кровопролиття, тому що вважав всіх євреїв комуністами. Поляки "погодили" погром з німецькими властями. Потім гітлерівці віддали наказ знищити всіх євреїв, що ще залишилися в живих. Виконали наказ поляки. Вони зігнали євреїв на центральну площу, потім повели їх у сарай на околиці містечка, куди раніше покидали тіла закатованих жертв. Там спалили їх разом - живих і мертвих.
У 1949 році відбувся процес у справі погромників з Єдвабне. Він проходив у Ломжі. Велика частина обвинувачуваних була засуджена, і отримала від 8 до 15 років в'язниці. Процес в Ломжі проходив в обстановці секретності, у пресі про нього не повідомлялося і про суд мало хто знав. Погром у Єдвабне не був єдиним випадком знищення євреїв руками поляків.
 До недавнього часу на місці поховання євреїв стояв пам'ятник з написом, що тут поховані жертви, убиті німецькими фашистами. Зараз встановлено новий пам'ятник, на якому викарбувано напис: "Пам'яті євреїв вбитих і спалених".
У липні 2001 року Президент Польщі Александр Кваснєвський та польська католицька церква офіційно попросили вибачення у єврейського народу за вчинений злочин."

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ІДЕОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІЗМУ Юліян Вассиян

НАШ ФОРМАТ ВДЯЧНОСТІ

Світогляд. Осип Бойдуник "Національний солідаризм"