Суспільство і революція

  Розкішний спосіб життя багатих верств населення викликає страждання мільйонів людей, які не можуть досягти такого рівня достатку. Усвідомлення людьми того факту, що покоління їх предків вели злиденне життя, їх діти і онуки продовжуватимуть скніти у бідності лише підсилює #страждання.
ЗМІ, телебачення, радіо, кіно і інтернет дозволяють побачити і усвідомити мільярдам людей своє злиденне становище.

  В подібному стані 100 років тому опинились десятки мільйонів людей в Російській імперії. Православ'я на відміну від католицтва, протестантизму створює культ бідності і пропагує його. Але саме духовенство веде розкішний спосіб життя, що підсилює контраст між деклараціями і реальністю. Можливість розбагатіти для мільйонів жителів імперії була заблокована через панівну релігію та суспільний лад.

  Людина завжди намагається уникнути страждання. 

Побороти бідність, злидні досить важко. Для цього часто потрібно змінити релігію, світогляд, багатовікові традиції, наполегливо вчитись, змінювати себе щоденно. Влада, панівні верстви можуть спонукати суспільство, вказувати правильний шлях, змінюватись самі і змінювати суспільство. Але вони того не робили 100 років тому.
  З'явилась сила, спільнота людей яка вказала людям простий і дієвий шлях уникнення страждання. Спосіб був простий. Якщо важко змінити ситуацію, можна змінити ставлення - усунути те, що викликає страждання мільйонів! 

Найпростіший спосіб усунення страждання - усунути його причину, об'єкти, відносини, які його викликають. Найлегше ліквідувати багатство і суспільний лад, який його породжує. Зробити людей майже рівними. Саме такий варіант в черговий раз підсунули мільйонам людей в 1914-1920 роках.
революція
Психологічна пастка - так! Люди потрапляли в неї багаторазово. Тисячі разів виникали повстання рабів, селян, пригноблених людей за останні три тисячі років.

Рим
Перше Сицилійське повстання — велике повстання рабів, яке тривало в 136–132 роках до н. е., стало частиною громадянських війн Римської республіки.
Греція 
 У 464 р. До н.е. е. в Спарті стався сильний землетрус. Скориставшись розгубленістю, ілоти підняли повстання. Афінські рабовласники послали на допомогу спартанцям, з якими вони ворогували, своє військо. Вони побоювалися, що приміром повсталих ілотів послідують численні афінські раби. Повстання ілотів в Спарті тривало 10 років, перетворившись на справжню війну пригноблених проти гнобителів. Частини ілотів вдалося звільнитися. У III в. до н. е. спалахнуло повстання рабів на острові Хіос. Що стояв на чолі повстання раб Дрімак організував на острові справедливі порядки. Після того як рабовласники зрадницьки вбили Дрімака, повстання було придушене. 
Єгипет 
Смути почалися зараз же після смерті Аменемхета III, останнього великого фараона Х II династії. Послідував тривалий період повстань і міжусобиць, що тривав близько вісімдесяти років [5, с. 48].Характерно, що повстання бідняків розгораються в містах, які лише в період Середнього Царства стають центрами економічного життя. Особливо велике повстання відбулося, очевидно, в кінці Середнього Царства, коли з Азії до Єгипту, скориставшись ослабленням Єгипетської держави, стали поступово проникати іноземні племена. Проникнення іноземців стало поштовхом до народного повстання.Вільні бідняки, до яких приєднуються раби, а також середні верстви населення, прагнучи зміцнити своє матеріальне становище, підняли повстання проти багатіїв. Повстанням були охоплені як міста, так і сільські місцевості. Проте, джерела нічого не говорять про те, як було придушене це повстання. Але можна думати, що сила повсталих була зламана, і знову відновився колишній ладНа рубежі Х VIII - XVII ст. до н.е. Х III і XIV династії були зметені з престолу що вторглися в Єгипет азіатськими племенами гіксосів. Різнорідні орди прибульців в масі своїй складалися з західно-семітських, тобто аморейских або ханаанских племен. Це були збройні скотарські загони, до яких приєдналися і окремі несемітських групи. Осіли в районі низин Нілу гіксоси правили в Єгипті не менш 108 років.

Повстання X-XIX століть на території Європи добре вивчені, нема сенсу на них зупинятись, інформація про них є в кожному підручнику історії. Можна лише сказати що їх було досить багато.

Тисячі спроб повстань проти влади експлуататорів добре вивчені, задокументовані, проаналізовані. Цілком очевидно, що колись повстання мало перемогти на досить тривалий період. Так і сталось в 1917-1922 роках минулого століття.
Нажаль людство робить мало правильних висновків з історії... 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ІДЕОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІЗМУ Юліян Вассиян

НАШ ФОРМАТ ВДЯЧНОСТІ

Світогляд. Осип Бойдуник "Національний солідаризм"