"Бібілія" і "Гаррі Поттер" - знайдіть десять відмінностей!

    Вплив кіно, пропаганди(фіктивного світу) 20-го століття, релігії 5-18 століть на народи, людей був в певному сенсі інформаційною війною свого часу. 
    Інформаційні війни - не винахід 21-го століття. Той же "Старий заповіт" є впливом фіктивного світу, засобом інформаційної війни.
     "Біблія" для сучасних українців, американців, росіян, європейців є такою ж книгою як книги про Гаррі Поттера. Вплив "Біблії" за останні 10-15 віків на політику, війни, населення можна порівняти з впливом книг Роулінг. 
Світ древньої Іудеї, дійові особи для сучасної людини нічим не відрізняються від персонажів і світу, який створює Роулінг в своїх книгах. Не відрізняються в тому сенсі що суттєво відмінні від сучасності і реального світу 21-го століття.
Який він, як трансформував суспільство, народи за століття? Чому ніхто не досліджує?

В качестве возможного нового типа воздействия можно рассматривать и влияние книг, например, о Гарри Поттере на новое поколение. Исследования показывают, что те, кто больше прочел Поттера, спокойнее относятся к ЛГБТ-сообществу, предпочитают демократов, а не республиканцев [Gierzynski A. with Eddy K. Harry Potter and the millennials: research methods and the politics of the muggle generation. - Baltimore, 2013]. В этой книге звучало и то, что Обама был избран благодаря таким голосам читателей Роулинг.Сегодня ситуация повторилась на новых американских президентских выборах. Чем больше книг о Поттере прочел молодой человек, тем больше он склонен голосовать за Клинтон [см. тут и тут]. Причем если человек почитал все семь книг, то его положительная оценка Трампа падает на 18%. Автор исследования Д. Мутц (ее страница на сайте университета - www.sas.upenn.edu/polisci/people/standing-faculty/diana-mutz) утверждает: «Влияние этого эффекта идет вместе с партийной идентификацией отношения к геям и мусульманам. Поскольку политические взгляды Трампа часто рассматриваются как противоложные ценностям, раскрытым в серии о Гарри Поттере, знакомство с книгами о Гарри Поттере может играть важную роль во влиянии на то, как американцы реагируют на Дональда Трампа».
«таракан, снятый крупным планом, страшнее, чем стадо бешеных слонов, бегущих по джунглям, снятых общим планом». У Эйзенштейна перед этим есть еще одно предложение, которое опустила Мутц: «В кино эмоциональное воздействие определяется крупностью плана».
Эйзенштейн 
5 новых направлений трансформации информационной войны: будущие подходы

Сучасна людина 10-20 років (а насправді і 20-40 років) схильна вірити і захоплюватись світами, які створені в книгах "Гаррі Поттер...",  «Пісня льоду й полум'я»«Володар Перстенів».  Ці світи зрозумілі і привабливі для сучасної людини у порівнянні з світом "Біблії".
Саме тому деякі релігії і церкви намагаються заборонити вище згадані романи в певних країнах.
Але ці спроби марні. 

Гаррі Поттер не був першим, хто відібрав монополію на диво в Ісуса з Назарету. Наприклад для дітей СРСР це був Старик Хоттабыч. Але він зробив це в інформаційному полі для цілого покоління дітей в США, ЄС та багатьох інших "традиційно християнських" країнах.


Коли Ісус перетворив воду на вино це сотні років вважали дивом. В наш час десяток українських виробників вина перетворюють воду на вино за допомогою порошку, барвників та спирту в "біблійських" обсягах. Диво залишається дивом доти, поки його не поставили на конвеєр, не повторили в технологію.

Сучасне молоде покоління і наступні вже не будуть такими, якими були покоління людей в "доінформаціну" еру. 
Світ змінився.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ІДЕОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІЗМУ Юліян Вассиян

НАШ ФОРМАТ ВДЯЧНОСТІ

Світогляд. Осип Бойдуник "Національний солідаризм"