Сувора українізація

Звернення до росіян в Україні
Тривалий час Україна була колонією Російської імперії, СРСР.
До росіян в Україні таке ставлення як до британців в Індії, Єгипті, до французів у Алжирі, Конго, Марокко, Тунісі.
Історію вже не зміниш. Можна змінити ставлення. Нажаль більшість росіян не дає для цього вагомих підстав.

Так, до росіян зараз в Україні неоднозначне ставлення. В чомусь подібне на ставлення до німців в СРСР 1941-1945. В СРСР німці розмовляли російською мабуть в той період і мали певні обмеження.

В Україні живуть кілька мільйонів росіян. Українці змушені вибудовувати стосунки з російською діаспорою по-новому. Загалом ставлення толерантне. Росіян в Україні окупантами відкрито ніхто не називає, Це табу :)


В той же час українці вітають патріотичну позицію росіян, які народились в Україні. І вдячні за ту роботу, яку Ви робите. 
Хочу також відмітити, що частина з Вас володіє українською мовою. Ви є взірцем для багатьох росіян в Україні. Ваш приклад має надихати інших росіян.

Наприклад Порошенко, Янукович, Кучма, Азаров, Макаров, Ганапольський та багато інших політиків, чиновників, журналістів показали, що за 1-3 роки можуть легко оволодіти українською мовою і використовувати її в публічних дискусіях.

Я учился в русской школе. Речь идет не о том, кто больший патриот или кто больше заботится о Украине. Я понимаю, что Вы любите Украину.

Вы имеете право говорить на русском, писать на русском.


Но на время войны Украины с Россией от украинцев есть просьба ко всем русским в Украине:

 Разговаривайте с украинцами на украинском, если можете.

Если не можете, то пытайтесь. Мы верим в Вас и Ваши языковые способности.

A small request.
Eine kleine Wunsch.
Маленькая просьба.

В свій час підняв тему українізації ІТ спільноти на dou.ua

Хто в ІТ перейшов на спілкування українською?

В Україні продовжують з’являтись ініціативи, які покликані прияти українізації суспільства.

"Найбільша проблема української мови - це україномовні люди, які вдома спілкуються українською, а "на людях" – російською. Роблять це вони з тієї простої причини, що публічний простір в українських містах здебільшого російськомовний. І така вже людська природа – ми не любимо відчувати себе білими воронами. Тому публічний простір маємо зробити україномовним. А хто вже якою мовою спілкуватиметься вдома – це вже не надбання загалу", – пояснює автор свою ідею.
"Разом з декомунізацією, українцям потрібно провести деколонізацію. Зрозуміти, що російська мова в Україні – наслідок колонізаційних процесів. Ті люди, які народились у російськомовних родинах і спілкуються російською – у них нічого поганого немає, не можна їх ні до чого змушувати", – уточнює Приймаченко.
"На мовне питання є мовна відповідь"

Будь-яка імперія прагне здійснювати експансію власної політики, зокрема і в царині культури. Тільки сьогодні у Луцьку ми чуємо українську мову, а у Києві – мову з "колоніальною невизначеністю".
Я належу до тих, хто виявляють толерантність до всіх мов і культур, проте сьогодні, як ніколи, розумієш, що мова є чинником політичних маніпуляцій та жорстоких інсинуацій із боку країни-агресора – неоімперської Росії, де існує "Міністерство правди" і де "великий брат" бачить кожного.
Лагідна і Сувора українізація

В українському ефірі мають більше звучати українські пісні. Їх багато. Але зараз навіть на рівні певних російськомовних радіостанцій, які позиціонують себе як «Українське радіо», там звучать виключно російські пісні. І якщо ти приносиш україномовний контент, тобі відразу кажуть: «Це неформат, ми не ставимо таких пісень!». Тобто існує негласна заборона. Про це на всіх перехрестях кричав покійний Кузьма, про це казали і Олег Скрипка, і Вакарчук, і Руслана - та практично всі україномовні виконавці.

Антін Мухарський, музикант, письменник, актор і телеведучий

Вважаю, що має бути політика суворої українізації у владі, армії, політиці, публічному просторі, на телебаченні та радіо.
Всі депутати, чиновники, телеведучі, які не володіють та не бажають говорити українською мають бути звільнені протягом року. Займатись політикою в україні можуть тільки люди, які завжди публічно вживають українську мову.
Обурює позиція М. Саакашвілі та інших політиків, якій після того як прожили багато років в Україні вперто говорять російською в публічних виступах.


Завдання №1 для українців - українізація армії та Києва. З армією простіше. Можна видати наказ і запровадити мовні курси.

З Києвом складніше. Доведеться або виселити всіх російськомовних, або перенести столицю до Львова, Франківська, Луцька, Тернополя або іншого українського міста :)

Якщо Ви говорите в Україні російською вас чують 5-10 мільйонів людей.
Якщо говорити в Україні українською, то Вас почують 30-40 мільйонів людей.
Це добре знають маркетологи, політики і президенти.
Тепер це знаєте і Ви! 

Англійська та більшість європейських мов походять від прамови, якою розмовляли десь п"ять тисяч років тому в Україні.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ІДЕОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІЗМУ Юліян Вассиян

НАШ ФОРМАТ ВДЯЧНОСТІ

Світогляд. Осип Бойдуник "Національний солідаризм"