Акція "Вісла" vs акція "АТО"

Опера́ція «Ві́сла» — етнічна чистка, здійснена у 1947 році (початок — 29 березня) за рішенням партійного і державного керівництва СРСРПНР та ЧСР. Полягала у примусовій, з використанням військ (СРСР, ПНР, ЧСР), депортації українців з їхніх етнічних територій, — ЛемківщиниНадсянняПідляшшя і Холмщини, — на території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 року належали Німеччині, так звані "повернені території" (пол. ziemie odzyskany).
Депортаційні заходи проходили в три етапи:
1) з 28.04.1947 до 15.06.1947 виселялись українці з повітів ЛіскоСянікПеремишльЯслоКросноЛюбачівГорлиціЯрослав;
2) до 30.06.1947 вивозилося українське населення з повітів Новий СончНовий ТаргТомашів ЛюбельськийГрубешів.
3) до кінця жовтня 1947 депортовано населення з решти повітів Закерзоння.
На 31.07.1947, за польськими даними, було переселено 140 575 осіб, ув'язнено в концтаборі Явожно 3800 чол., убито 655 чол., заарештовано 1466 членів українського руху Опору.

"Загалом за три місяці акції "Вісла" було переселено близько 150 тисяч українців. Під час її проведення владні підрозділи вдавалися до насильства, навмисно були спалені українські житла, зруйновані церкви, цвинтарі. 3936 українців ув'язнено в концтаборі Явожно, вбито 655 осіб. Урядовим декретом спеціально позбавлено українців майна і можливості повернути собі це майно. Все це дає підстави говорити про те, що акція "Вісла" була одним із масштабних злочинів комуністичного тоталітарного режиму", - підкреслив В'ятрович.

А тепер порівняйте з операцією "АТО".
В 2014-2017 роках з етнічних територій України до Польщі емігрувало близько 1 млн українців.
Якщо українська влада називає акцію "Вісла" злочином, депортацією, то як кваліфікувати злочини сучасного олігархічного режиму в Україні, які призвели до переселення в Польщу в кілька разів більшої кількості українців?
Адже той мільйон українців в сучасній Польщі так само розпорошений по всій країні, не має українських шкіл, засобів масової інформації, можливості навчати дітей українською мовою.
Тобто мільйон українців в Польщі так само приречені на асиміляцію як і 70 років тому?

Тисячі українських студентів вчать польську мову і здобувають освіту в польських вишах. Сотні тисяч українців вчать польську мову, отримують карти побуту, через кілька років польське громадянство. Переважна кількість українських емігрантів не бажають повертатись з Польщі в Україну.
Через 20-30 років сучасні емігранти та їх діти можуть так само асимілюватись в Польщі як їх попередники першої хвилі еміграції 1990-1999 років.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ІДЕОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІЗМУ Юліян Вассиян

НАШ ФОРМАТ ВДЯЧНОСТІ

Світогляд. Осип Бойдуник "Національний солідаризм"