Народи, етноси, держави, країни

Козаки можуть бути такими ж кочівниками як татари? В чому різниця? Татари і козаки "заробляли" практично одним і тим самим: надавали військову допомогу за гроші королям, царям, імператорам, султанам, князям, гетьманам шведів, поляків, литовців, московитів, турків, русів.
Козаки - українська шляхта. Держав в 9-18 століттях не було. Є шляхта, аристократи, феодали, які присягають сюзерену. Васали приясягають сюзерену і укладають договір з ним. Ось і вся суть аристократії, феодалізму. Європейська традиція аристократії(шляхти, феодалів).
До речі тут суттєва відмінність європейської традиції від Московської. Бояри не були феодалами, шляхтою - вони раби царя так само як і холопи. Прівелейовані, але раби. Держав в сучасному розумінні як таких до 19 століття практично не існувало як і кордонів.
Були імперії, королівства, царства зі змінними кордонами, території брали під "ефективний контроль" феодали на чолі з сюзереном(царем, королем, імператором). Держави як такі виникають в епоху капіталізму 19 століття. Говорити про держави до 19 століття практично нема сенсу. Є сенс вивчати окремо історію етносів, історію державних утворень, історію народів, історію шляхти? Історія, розвиток, занепад панівних класів работоргівців, феодалів, капіталістів окремо, а історія пригноблених народів, етносів, класів окремо. Щоб не виникало спокуси розглядати і вивчати історію І тис. до н.е. - 18 століття на основі уявлень 20-21століття. Спроба називати державами, країнами феодальні відносини, банди работорговців, степовиків призводить до перекручень, хибних висновків.

Якщо грекам, євреям, варягам(шведам), татарам, німцям, туркам "дозволено історично проживати як етносам, народам" на територіях сучасної України, Росії останню тисячу років, то русам, скіфам, козакам, древлянам, полянам, уличам, готам, кіммерійцям, половцям, печенігам в неперервності історичного буття відмовлено. Більшість народів і етносів історики держав і імперій "виводять" з історичного дискурсу, залишають лише ті народи, етноси, історію яких вигідно висвітлювати з політичних, імперських поглядів сучасності.

Найбільше в цьому сенсі "не поталанило" етносам, народам які не мали державності в 20-му столітті. Готи, Скіфи, Древляни, Поляни, Половці, Печеніги, Угри, Меря, Ерзя розчиняються в століттях історії або замінюються "радянською людиною", "русским", "українцем", тощо.

Якщо росіяни, українці, білоруси виникають як назви певних етносів в 17-20 столітті, то як називались їх предки останні три тисячі років? В кожної сучасної людини є предки, які жили 2, 3, 5 тисяч років тому!!! Це ж очевидно! Комусь вигідно заплутати історію, знищити родоводи, інформацію про останні 3 тисячі років. Щоб мільйони людей не знали хто вони, хто були їх предки, як називались, чим займались.


Олександр Галенко стверджує, що культура не передається генами. Але як бути з
орнаментами, що відтворюються постійно в кераміці, ювелірних виробах, вишиванках?

Наслідування і передача військових практик, культури землеробства,
створення поселень, будівництва житла, відбору і призначення керівників, господарювання.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ІДЕОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІЗМУ Юліян Вассиян

НАШ ФОРМАТ ВДЯЧНОСТІ

Світогляд. Осип Бойдуник "Національний солідаризм"