Люди та розуміння(концепції).

В сучасному світі практично нема сенсу воювати за території, ресурси.
Якщо люди мають відмінні цінності, світогляд, спосіб життя, устрій суспільства, то вони не зможуть жити з Вами в одній країні в перспективі 20-50-100 років.

Згадаємо сім рівнів(способів, видів) війни:
технологічно-силова, економічна, прихований геноцид, організаційна, інформаційна, духовна.

"Полем битви" війни завжди була, є і буде людина, її розум.

Цінності, світогляд, суспільний лад, релігія, історія, мова,  завжди роз’єднували людей і сприяли розв’язанню воєн.

Конце́пція (лат. conceptio — розуміння) — система поглядів, те або інше розуміння явищ і процесів; єдиний, визначальний задум. 

Більшість з вище перерахованого можна віднести до концепцій(розумінь). Протилежні розуміння оволодівають людьми, поширюються серед людей. В гіршому випадку протилежні розуміння призводять до війн. 
Люди можуть усвідомити, зрозуміти, що в їх світогляді є кілька розумінь і використовувати ці розуміння як інструмент. Перетворитись з раба певних розумінь, на оператора, який використовує розуміння.

Проблема людства в тому, що певні люди під впливом певних розумінь починають агресивно поширювати "своє розуміння"(певні концепції) за допомогою пропаганди, насильства, грошей, влади, знищення інших людей. 
Натомість кращє вивчати розуміння(концепції) і вести інтелектуальний диспут(публічне обговорення). Відкрита широка дискусія в сіспільстві дозволить уникнути війни, знищення інфраструктури, природи.

Важливим інструментом є ієрархічні структури(ІС).
Держави використовують ієрархічну структуру(граф - дерево), яка має схильність зростати за рахунок залучення (загарбання) зовнішніх ресурсів.
За допомогою примусу(насильства), грошей, влади можна розбудовувати ІС від 50 до кількох сотень тисяч людей. Якщо посилити насильство, то навіть кількох десятків мільйонів.
Люди тисячі років мали схильність до ієрархічних структур.
Однак в 21 столітті з’явилась значна кількість людей, які не сприймають ІС та не хочуть брати у них участь. Вони комфортніше себе почувають в структурах типу горизонтальної мережі.
Цим можна пояснити небажання людей брати участь у виборах зокрема.

Людство зіткнулось з новим викликом. Ієрархічні структури минулого (держави, корпорації, компанії) руйнуються через брак "ієрархічних" людей. Тому провідні держави, корпорації Світу шукають можливості щоб під час перехідного періоду налагодити співпрацю ієрархічних структур з горизонтальними мережами та окремими людьми.
Деякі держави, компанії навпаки за допомогою насильства намагаються зберегти, подовжити існування ІС. Але ці намагання марні і відтермінують незворотні процеси лише на кілька років.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ІДЕОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІЗМУ Юліян Вассиян

НАШ ФОРМАТ ВДЯЧНОСТІ

Світогляд. Осип Бойдуник "Національний солідаризм"