Шрі Оробіндо

Рішення проблеми єдності і різноманіття
  • Шрі Оробіндо критикує ідею майа вада адвайта Веданти, і вирішує проблему зв'язку між невимовним єдиним Брахманом і світом множинності, поміщаючи між ними перехідну іпостась — Надрозум. Надрозум у філософії Шрі Оробіндо — це активний принцип, це Єдиний Розум, в якому наші індивідуальні свідомості і тіла постають як маніфестація множинності — являють безліч маленьких частинок.
Нове розуміння Еволюції

  • Одним з найвидатніших нововведень, зроблених Шрі Оробіндо у філософську думку Веданти, є новий виклад концепції космічної і людської еволюції. Філософія Санхьі виклала свою теорію еволюції декількома століттями раніше, однак Оробіндо відкинув матеріалістичні уявлення про еволюцію у філософії Санхьі і Дарвіна і розвинув концепцію інтегральної еволюції духу і матерії, засновану на сходженні Божественної сили в Матерію і подальшої трансформації Матерії.
  • Відповідно до еволюційної теорії Шрі Оробіндо людство як форма існування не є кінцевим пунктом еволюційної ієрархії, але, за допомогою інтеграції з Божественним, може бути залучене до подальшого духовного існування, яке долає наявні матеріальні обмеження, що виходить за межі невідання до стану Супраментально існування. Цей стан, згідно з Шрі Оробіндо, стане Божественним життям на Землі, яке буде супроводжувати знання, істина, а також субстанція і енергія Супраментальної свідомості.
Інтегральна йога як шлях трансформації свідомості
Духовний досвід Шрі Оробіндо синтезований в його багатогранній філософській системі Інтегральною йоги, метою якої є не тільки звільнення людської свідомості, але також глибока трансформація самої природи людини.
Шрі Оробіндо почав свою практику йоги в 1904 році. Зібравши основні елементи духовного досвіду, отримані різними шляхами, він продовжив пошук більш інтегрального шляху, що об'єднує і гармонізує два полюси існування — Дух і Матерію. Більшість традиційних систем йоги пропонують шлях реалізації Духовного існування через відхід від матеріальної фізичного життя; сходження Шрі Оробіндо до Духа має на меті трансформацію самої людської природи через привнесення світла і свідомості в Матерію. Згідно з Інтегральною йогою, справжнє існування людини в матеріальному світі є життям у невігластві і несвідомості, але навіть у її темряві й незнанні існує присутність Божественного. Створений матеріальний світ — це не помилка, яку потрібно відкинути душею, спрямованою до небес або Нірвани, але найважливіший еволюційний рівень, що робить можливим подальший розвиток духу. Духовна робота в матеріальному світі є тим ключем, за допомогою якого має бути відкрито зростаюче Божественне Свідомість в Матерії.
Загальноприйнято сприймати людський розум як найвищий рівень, досягнутий на сучасному еволюційному етапі розвитку природи. Згідно з Інтегральною йогою, розум — це не кінцева точка розвитку свідомості. Існують плани свідомості вищі й нижчі за людський рівень — це супраментальний і субментальний плани. Проте людський розум не має з ними контакту і не може охопити всіх можливих діапазонів свідомості, точно так само, як людський зір не може охопити всі колірні відтінки, а людський слух — всі рівні звуку. Подальша еволюція людини полягає саме в тому, щоб стати свідомою істотою на всіх рівнях і планах існування. Реалізація цієї еволюції є головною метою йоги Шрі Оробіндо.
Інтегральна йога підкреслює індивідуальність кожної людської свідомості і не обмежує ти, хто практикує її, яким-небудь певним набором правил для реалізації досвіду йоги, даючи лише основні напрямки та роз'яснюючи основні труднощі шляху. Йогічні устремління через роботу, медитацію, любов, відданість і відкритість Божественному свідомості, згідно з досвідом Шрі Оробіндо, є рушійною силою для перетворення свідомості та трансформації людської природи.

Вибрані цитати

«Не уподібнюйтеся багатьом сучасним опонентам, що пригнічують думку багатоскладовими словами або піддаються зачаруванню доказів, заколисуючим заклинанням формулювань і лицемірству слів. Завжди вивчайте; з'ясовуйте розумність того, що представляється побіжно кинутому погляду просто випадковим або ілюзорним.»
«Еволюцію  не завершено; розум не є останнє слово, мисляче тварина не є вищий ідеал Природи. Також як людина походить від тварини, так і від людини відбудеться надлюдина».
«Натхнення — лише вузький струмочок у великому потоці вічного знання; воно перевершує розум більшою мірою, ніж розум перевищує достовірність почуттів».
«Кажуть, що Євангелія — це фальшивки, а Крішна — творіння поетів. Дякую тобі, Боже, тоді за ці фальшивки і низько схиляюся перед їхніми творцями».
«Існує лише два типи людей, яким світить надія: людина, котра відчула дотик Бога і тягнеться до нього, а також скептик або самовпевнений атеїст. Але що стосується описувачів релігій і наслідувачів вільної думки, то це мертві душі, які слідують за смертю, називаючи її життям».
«Одна з найбільших утіх релігії полягає в тому, що іноді ви в змозі отримати Бога і задати йому гарну прочуханку. Люди сміються над дурістю дикунів, що б'ють своїх богів, коли їх молитви не знаходять відповіді, але насмішники самі при цьому виявляються в дурнях і є дикунами».
«Хіба з того, що добрі гинуть, а злі живуть і торжествують, випливає, що Бог злий? Я не бачу в цьому логіки. Я повинен спочатку переконатися, що смерть і падіння — зло. Часом я думаю, що моменти їх приходу є для нас надзвичайно милостиви. А ми, оглупленні своїми пристрастями і почуттями, переконані, що вони приносять зло, тому що не бажані і не до вподоби нам».
«Егоїзм — це єдиний гріх, підлість — єдиний порок, ненависть — єдиний злочин. Все інше легко звертається в добро, але ці вперто чинять опір божественному».
"Середньовічне Християнство назидало расу: " Людина, ти в земному житті исчадье зла і черв'як із Богом; відкинь егоїзм, живи заради майбутнього і підкори себе Богові і Його священства ". Результати були вкрай невтішні для людства. Сучасне знання напучує расу: "Людина, ти ефемерне істота і не більше для природи, ніж мураха і дощовий черв'як, лише тимчасова комашка у всесвіті. Живи ж тоді заради Держави і підкори себе, подібно мурашкам, уготоване адміністратору і науковому експерту «. Досягне успіху чи це євангеліє більше, ніж перше?»
«Люди  все ще закохані в печаль: коли вони бачать когось, хто набагато вище печалі і радості, вони проклинають його і кричать: " О, ти бездушна! «Тому Христос все ще висить на хресті в Єрусалимі». (Шрі Оробіндо. Думки і Афоризми)»

Шрі Оробіндо

Sri Aurobindo
Integral yoga


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ІДЕОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІЗМУ Юліян Вассиян

НАШ ФОРМАТ ВДЯЧНОСТІ

Світогляд. Осип Бойдуник "Національний солідаризм"