Тибет і Україна

Тибе́т (тиб. བོད་; bod [pʰø̀ʔ]кит. 西藏) — історико-географічний регіон в Центральній Азії, територіально охоплює Тибетське нагір'я. У травні 1959 року анексований Китаєм. Зараз опозиційними силами ведуться всілякі спроби відновити втрачену суверенність. Історичною столицею Тибету є місто Лхаса.
На сьогодні уряд Тибету знаходиться у вигнанні і перебуває в індійському місті Дхарамсала. Головою уряду до 2002 року був Далай-лама XIV.

В травні 1959 року він був остаточно анексований КНР. Тибетська опозиція розцінює політику китайської влади в регіоні, як геноцидпроти тибетців.

Уряд Тибету наводить кількість етнічних тибетців, що проживають в регіоні, на рівні 6 млн осіб, в той час як китайців — 7,5 млн.Китайська влада подає інші цифри — 5,2 млн тибетців, 3,6 млн китайців та 1,6 млн осіб інших національностей (за даними перепису2000 року).
За межами Тибету проживає також близько 134 тисяч тибетців, в тому числі в Індії 100 тис., Непалі 20 тис., США 8 тис., Європі 2,4 тис. (Швейцарії — 2 тис.), Бутані 1,5 тис., Канаді 1,2 тис., Австралії та Новій Зеландії 0,2 тис.




Долі Тибету і України у 20 столітті були досить схожими.
Українцям варто брати приклад незламності і боротьби за незалежність з тибетців.

Варто прочитати російськомовну статтю у wiki про історію Тибету в 617 - 1951 роках, тобто з 7 по 20 століття. Порівняти з подіями в Україні за цей період.
Занадто багато співпадінь.

в 1240 монголи здійснюють набіг на Русь
В середині 13 століття Тибет вимушено встановив стосунки з монгольською імперією.

В 1362 -1596 Україна отримує незалежність, входить до складу Великого князівства Литовського.
В 1368 году Тибет отримав незалежність, яка тривала 100 років.

В 1644-1792 Тибет підпадає під сильну залежність від Китаю.
В 1654-1795 Україна стає залежною від Московського царства. 


В 1904-1906 
Росія і Велика Британія визнали сюзеренітет Китаю над Тибетом.
1913 Тибет проголошує неземежність від Китаю через ослаблення імперії
В 1917-1918 Україна проголошує створення УНР.
В 1918-1922 Росія окупувала Україну.

В 1939-1954 Україна окупована СРСР.
В 1950-1959 Тибет окуповано Китаєм.

Уряди Великобританії і Китаю, визнаючи, що Тибет перебуває під сюзеренитетом Китаю, і, визнаючи автономіюЗовнішнього Тибету, зобов'язуються поважати територіальну цілісність країни і утримуватися від втручання в управління Зовнішнім Тибетом (включаючи вибори і введення в посаду Далай-лами), яке повинно залишатися в руках уряду Тибету Лхаси. Уряд Китаю зобов'язується не перетворювати Тибет в китайську провінцію. Уряд Великобританії зобов'язується не анексувати Тибет або яку-небудь частину його
Тибет (1912-1951)
Яка знайома риторика, майже як будапештський меморандум 1994 року!

Китай захоплює Тибет щоб контролювати буддистів через володіння святинямі у Лхасі.
Росія намагається захопити Україну щоб втримати контроль над православними християнами.


29 квітня 1951 року почалися переговори між тибетською і китайською делегаціями, які тривали до 21 травня. 23 травня 1951 року, незважаючи на те, що Нгапой Нгаванг Джігме не мав повноважень від Кашага на прийняття самостійних рішень (хоча сам стверджував зворотне), було підписано «Угоду між Центральним народним урядом Китаю і місцевим тибетським урядом про заходи щодо мирного звільнення Тибету», пред'явлений в ультимативній формі для підписання. Від імені тибетської делегації угоду підписав глава делегації Нгапой Нгаван Джігме, а також кілька інших членів делегації. Як стверджує Далай-лама XIV, у делегації не було державних печаток, необхідних для укладення договору. В Пекіні були виготовлені дублікати державних печаток, які й були прикладені до угоди.До угоди додавалося секретне доповнення, в якому, згідно тибетської версії, гарантувалося збереження влади і положення Далай-лами якщо він покине Тибет і повернеться протягом 4-5 років; повне забезпечення Далай-лами тибетським урядом в цей час; 20 тисячна китайська армія буде розміщена на кордонах Тибету, а при військах НВАК в Тибеті будуть 1-2 тибетських міністра в ранзі заступників командувача.На думку істориків Євгенія Кичанова і Бориса Мельниченко, угода носило компромісний характер. 9 вересня 1951 року частини НВАК увійшли в Лхасу, а 10 лютого 1952 року був утворений Тибетський військовий округ НВАК .
Традиційний тибетське уряд продовжував функціонувати, хоча і з китайським втручанням. Ряд подій, починаючи з антикитайських повстань початку 1950-х рр., і закінчуючитибетським повстанням 1959, привели до того, що в березня 1959 року Далай-лама XIV, значна частина урядовців і високих лам втікли у вигнання в Індію. Слідом за Далай-ламою понад 80000 тибетців також покинули Тибет в наступні два роки, шукаючи притулку в Індії, БутаніеНепалі та інших країнах.
Навіть аналог мінських домовленостей існував!

Німеччина, Велика Британія, Франція, Росія, Китай абсолютно нікчемні партнери. Ними керують тільки жадоба наживи, загарбання територій. Вони мають власні інтереси.
Україні та українцям варто перейматись власними інтересами.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ІДЕОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІЗМУ Юліян Вассиян

НАШ ФОРМАТ ВДЯЧНОСТІ

Світогляд. Осип Бойдуник "Національний солідаризм"