Ярослав Грицак, «26 процент»

Мілітарний бік модернізації історики часто ігнорують. Вони воліють говорити й писати про будівництво залізниць, фабрик і заводів, відкриття шкіл та університетів, формування інтелігенції і модерних націй, виникнення парламентаризму, появу партій, упровадження виборчого права і т.д. – усього того, що становить хоч і драматичний, зате привабливий бік модернізації. І мало хто зосереджується на темному, мілітарному. Насправді ж, модернізація провадилася найчастіше з військових міркувань й охоплювала передусім воєнну промисловість.

Невдачі більшості країн Азії, Африки і Східної Європи підірвали довіру до логіки Маркса. У 1970–80 рр. деякі марксистські й постмодерністські критики проголосили теорію модернізації мертвою. Бідність і багатство, твердили вони, мають не історичний, а геополітичний характер. В основі поділу на багатих і бідних лежить домінування Заходу (the West) над рештою (the Rest) світу. Заможні західні країни, скориставшись зі своїх мілітарних переваг, кілька століть експлуатують решту країн, загнавши їх у резервацію бідності. Відповідно теорія модернізації є не що інше, як дим, що його Захід пускає в очі цій решті, спокушуючи її перейняти свої норми, а водночас – своє домінування. Тому подолати бідність можна, лише покінчивши з домінуванням Заходу.

Ярослав Грицак, «26 процент»

Ярослав Грицак натякає на причину епохи модерну, але уникає її детального аналізу. 
Це військова сила і спроможність держав, які стали імперіями. 
Адже в 16-20 століттях саме військова потуга дозволила отримати і використати ресурси держав-колоній. В 21 столітті військова потуга, військові технології є важливими для самої можливості подальшого розвитку. В 20-му столітті Україна зазнала двох-трьох саме військових поразок, через які втратила мільйони жителів.
Українці мають нарощувати мілітарну потужність, стати впливовим гравцем в Європі. Захистити своє право на вільне життя і майбутнє.


А впродовж останніх 100 років, від початку Першої світової війни, Україна була такою собі Палестиною Східної Європи. 
Ярослав Грицак: "Путін програв Україну"

Євреї взяли активну участь у Першій світовій війні, Жовтневому перевороті Російської імперії, в голодоморі, , колективізації, в Другій світовій війні. 


Повернення ВСІХ євреїв з України та Росії до Ізраїлю - єдине, що забезпечить мир в Україні та Росії.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ІДЕОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІЗМУ Юліян Вассиян

НАШ ФОРМАТ ВДЯЧНОСТІ

Світогляд. Осип Бойдуник "Національний солідаризм"