Соціальний дарвінізм

 Оксана Забужко звернула увагу на соціальну рекламу "мені не потрібна англійська" і побачила в цьому "соціальний расизм".
А ось це називається - "соціальний расизм". Була б я водієм маршрутки (текст буцімто належить людині цієї професії, хоча з машини, можу посвідчити, підпис не читається) - я б за таку рекламу подала в суд. Щиро сподіваюся, що хтось це й зробить.
Значно небезпечнішим для українського суспільства є явище "соціального дарвінізму" (СД).
Які його прояви? Дуже прості. Ідеологія СД проста: у суспільстві виживуть найпристосованіші, найзаможніші особини. Решта хай виживає як може.
Яскравими представниками ідей СД є цинічні корупціонери, політики, олігархи, бандити, депутати, судді, журналісти. Брехня і маніпуляції, підкуп і кругова порука їх основна зброя і методи.

Яскравим прикладом СД є політика "української" еліти останніх 25 років.
Наприклад у періоди 1991-2000, 2014-2016 еліта вирішила, що українцеві достатньо жити на 10-100 доларів(євро) на місяць.
Саме тому в Україні останні 2 роки мінімальна зарплата 1378 гривень (45 євро). А пенсії для кількох мільйонів пенсіонерів 1000-1600 гривень (33-55 євро). Ще є 1-2 мільйони безробітних приблизно з такими ж виплатами по безробіттю.

Витоки соціального дарвінізму слід шукати в ліберальному капіталізмі. Саме його сповідуює більша частина українського середнього класу з доходом від 10000 до 500000 євро на рік.
Назвемо їх класом успішких, талановитих "українців". Бо вони досягли певного успіху і високо вилізли по соціальній драбині.
З її висоти більшості з них абсолютно начхати на мільйони українців з доходом від 400 до 1000 євро на рік. Отака величезна соціальна прірва і розшарування за майновою ознакою.

Криза викликана СД в суспільстві набула такого розмаху, що на неї звернули увагу навіть співаки:
Коли в людини немає нічого, що робить її справді щасливим, вона вибирає своїм віртуальним "щастям" гроші.Це часто робить нещасними мільйони.

@s_vakarchuk


Яким може бути вихід з ситуації, яка склалась?
Кілька сотень років тому було сказано:
Легше верблюдові пройти крізь вушко голки, ніж багатому увійти в царство небесне.
Наш сучасник індійський мислитель  Sadhguru (@SadhguruJV) сказав:

I don’t believe in material wealth. My ‪#‎wealth‬ is in the hearts of people.
Я не вірю в матеріальне багацтво. Моє багацтво в серцях людей.

Українці в 20 столітті теж намагались знайти розв’язання цієї проблеми, яка виникає з ідеології ліберального капіталізму. Значний вклад в пошук рішення вніс інженер О́сип Бойду́ник.

На еміграції член Української національної ради і з 1954 — її голова. Учасник усіх Великих зборів Організації Українських Націоналістів, які відбулися за його життя.
Автор праць «Національний солідаризм», «Українська внутрішня політика», «Сучасний стан визвольної політики».
Книгу "Національний солідаризм" можна придбати в 
Організація має офіс у Києві.

Юрій Липа у статті «Солідаризм раси» писав: «Українська раса – це раса солідаристів, яких суспільний ідеал – група, а не індивідуальність. Найприродніше місце українця – це перебування в групі, а ніколи – поза групою. В групі розвивається він найліпше. Українське суспільство було, є і буде як образ взаємовідносин груп. Тому нема іншої дороги до організації української раси, як тільки укладання взаємовідносин українських груп. Ніяка імпровізація, ніякий експромт-історія, лишень – договір груп як вияв одности характеру раси».

Солідаризм в Україні

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ІДЕОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІЗМУ Юліян Вассиян

НАШ ФОРМАТ ВДЯЧНОСТІ

Світогляд. Осип Бойдуник "Національний солідаризм"