Як досягти миру і порозуміння?

- Наша модерна війна зі Сходом почалася одразу після Переяслава - 1654 року, коли ординський світ оголосив похід на повну ліквідацію "литвинов і черкас" - так офіційно іменували українців у канцеляріях Московщини. З невеликими перервами війна триває й донині. І з самого початку ця війна була гібридною: у ній використовувалася суміш військових, церковних, етнічних, економічних агресій. У тому числі боротьба йшла за бренд - Русь, руській, великорус тощо. Зараз головне - не драматизувати нову фазу цієї війни. У стані війни перебували ми завжди, і то - не трагедія, то - лицарський похід.

Ростислав Мартинюк - про різні фронти та історичні виміри нинішньої війни.

на ментальному, інформаційному, економічному рівнях між україномовними і російськомовними українцями триває багато років, можна сказати навіть багато століть.

Наше щастя, що у фізичну війну цей конфлікт переріс тільки в Донецькій та Луганській областях.
Мовні закони, питання державної мови в Україні, квотування української мови на телебаченні та радіо, окупація російськомовними українцями FM станцій Києва - лише елементи та епізоди цієї війни.
В цьому сенсі росіяни, які стверджують, що в Україні громадянська війна - абсолютно праві.
Але вони не праві у тому, що підтримують війну в Україні фізично. Їдуть в Україну, щоб взяти участь на боці "російськомовних" українців.
Варто назвати речі своїми іменами. Війна українців з росіянами в Україні не припиняється вже 400 років, а може і 900 років. Якщо звичайно вважати ерзя, угро-фіни, мурома, веспів та інші народи 11-14 віків росіянами.

Росія:
Війна між росіянами та українцями за панування в країні відбувається і в Росії. Українці в економічній війні на території росії досягли значних успіхів, але програли в ментальній та інформаційній війні. Бо росіяни закрили українські школи, українські радіостанції та телеканали.
Може я помиляюсь, але в публічному просторі Росії на радіо і телебаченні українська мова не звучить.

Україна:
В Україні в ментальній та інформаційній війні українці довго програвали росіянам останні 100 років або навіть більше. Події 2014-2016 рр дали змогу українцям значно посилити свої позиції в інформаційному, ментальному просторі. Відбувається повальна українізація публічного простору, витіснення російської мови.
Але в економічному рівні росіяни продовжують вигравати в українців. Вони за 25 років змогли зайняти багато державних посад, розвити великий бізнес. Великий бізнес значно русифікований.

Що робити?
Визнати, що між українцями та росіянами в Російській імперії, СРСР, в наш час в Росії і в Україні триває війна на ментальному, інформаційному, економічному рівнях.
Нажаль легко і швидко спинити війну буде важко. Бо за 2-3 роки гарячої війни на фізичному рівні загинули тисячі людей з одної та іншої сторони.
Але треба починати це робити.
Подивіться на війни бритів і франців багато століть тому, французів і німців кілька століть поспіль. 
Красномовною є війна українців та поляків в 16-20 століттях. Народи змогли закопати томагавк війни і вибачитись один перед одним в 21 столітт. Ще не все так гладко, але процес примирення розпочато і нації досягли значних успіхів. Вони співпрацюють на міжнародному, громадському, особистому рівнях. Так є поодинокі конфлікти, але їх вміло гасять.

Усунути конфлікт між росіянами і українцями. На державному рівні сприяти переселенню українців з Росії в Україну та росіян з України в Росію. 
Припинити гарячу війну на сході України.
Почати процес примирення між росіянами і українцями в Україні насамперед. В народів є досвід більш-менш мирного співіснування в СРСР. Так конфлікти на політичному, економічному, особистому рівнях в СРСР мали місце, але пропаганда "дружби народів" робила свою справу. Конфлікт рідко переростав у пряме протистояння.

Все в наших руках. Варто прийняти реальність такою, якою вона є.

Так, є багато сил, які бажають гарячої війни між українцями та росіянами на всій території України, Росії. 
Але яка мета цих сил окрім знищення мільйонів простих людей?
Ми маємо волю протидіяти силам, які сіють розбрат між людьми. 
Маємо показати світу, що війна між росіянами і українцями буде завершена. Це гарний приклад примирення для народів Африки, Близького Сходу, Азії, Європи.
За нашими народами, націями спостерігає весь Світ. Інші народи вірять у примирення росіян та українців. Вони вірять в нас, в наш здоровий глузд та порозуміння.

Варто чітко розуміти мотивацію США та ЄС у війні росіян і українців. Європейці та американці не хочуть миру між народами та появи в Євразії знову гравця співмірного з СРСР за потугою та впливом.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ІДЕОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІЗМУ Юліян Вассиян

НАШ ФОРМАТ ВДЯЧНОСТІ

Світогляд. Осип Бойдуник "Національний солідаризм"