Українці в Росії

Людина сама вибирає бути рабом чи ні. Є приклад Левка Лук’яненка, Чорновола, Стуса, Івасюка, Шухевича які не стали рабами в СРСР. Є мільйони українців, які народились в СРСР але обрали незалежність 25 років тому. Їх важко звинуватити в рабстві. Українці в Росії пристосовуються до обставин, так їм там зараз важче ніж за СРСР, але вони теж мають право говорити рідною мовою, ходити в українські школи, спілкуватись рідною мовою. Росіяни в Україні мають російські школи, говорять публічно російською. Чому так не роблять українці в Росії - питання. Але все можна змінити.

Що потрібно зробити в першу чергу:
1. Заявити про права українців на міжнародному рівні. Це має зробити МЗС України.
Українці мають право навчатись українською мовою, створювати українські школи, культурні центри, тощо.

Але не тільки в Росії, а насамперед в ЄС, де жувуть мільйони українців. В ЄС є навіть закон про мови меншин. Треба вивчити як його можна використати в ЄС.
2. Сприяти поверненню українців, які народились в УРСР і проживають в РФ. Створити програму по переселенню. Надавати українське громадянство за спрощеною процедурою. Давати 10-50 тис. гривень сім’ям, які переїдуть з РФ в Україну.
3. Розглянути питання подвійного громадянства, дозволити його. Створити електронну систему для надання українцям за межами України брати участь у загальнонаціональних виборах, референдумах.
4. Створити 3-5 цілодобових українських радіостанцій на середніх та коротких хвилях з різною тематикою передач. За базу взяти Промінь, УР-1, УР-3, та інші провідні україномовні радіостанції України, які вже мовлять в FM діапазоні.
5. Українці в Україні мають посилити культурині контакти з родичами, які постійно проживають на території РФ.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ІДЕОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІЗМУ Юліян Вассиян

НАШ ФОРМАТ ВДЯЧНОСТІ

Світогляд. Осип Бойдуник "Національний солідаризм"