Пасіонарний вибух

Це природний процес. Популяція ділиться на дві частини. Одна залишається на обжитій території, інша іде освоювати нові. Таке вже було багаторазово в історії народу за останні 7-12 тисяч років.
Відбувається пасіонарний вибух. В наступні 100 років чисельність українців зросте у кілька разів. На території сучасної України проживатимуть 100-150 млн людей, за межами ще 50-100 млн.
В кожного народу свій цикл, свої хвилі розвитку. Загалом цикл зростання почався у 20-му столітті. Населення Землі зросло вдвічи-втричи. Українцям початок циклу зростання "обламали" євреї, росіяни, німці, румуни, чехи, поляки, угорці в минулому столітті.
Але це марні намагання.
Це все одно що стояти на заваді наміру Сонця :)

Лев Гумільов в своїх теоретичних міркуваннях представляє другий напрямок обгрунтування ролі природних факторів в становленні етносу. В його теорії етногенезу етнос не стільки результат історичного процесу розвитку людських спільнот, скільки результат контактів, зв"язків цих спільнот з природою, довкіллям. Л.Гумільов вважав, що, по-перше, "поведінка" є головною, визначальною прикметою етносу і, по-друге, вона - поведінка етносу - детермінується ландшафтом - місцем на планеті, де склався і самовизначився етнос. Рушійна сила етногенезу, за Л.Гумільовим, не стільки суспільне виробництво, скільки специфічний вид енергії. Її джерело - променеві флуктуації космічного походження. Коли вони потрапляють в певні географічні зони, де мешкають люди, то породжують ефект, так званого, "пасіонарного вибуху".Отже, на думку Л.Гумільова, етноси, як і популяції тварин, живуть за рахунок енергетичного обміну з природою. І при цьому підтримують чи порушують баланс енергетичної рівноваги. Пасіонарний вибух - це надлишок енергії, яку отримують люди. Вона змушує їх активно діяти в напрямку експансії, тобто - розширення зон свого життєвого простору. Стадії етногенезу - це фази поступового згасання енергії, що виникла від початкового імпульсу.
РОЛЬ ПРИРОДНОГО ДОВКІЛЛЯ В ФОРМУВАННІ ЕТНОСУ.  

Сонце і космічні енергії ініціювали новий суперцикл на планеті Земля. 
Думки та дії конкретних людей, держав, етносів вже не мають вирішального значення.
Це все одно що ставити філософське питання про що думає уран (плутоній) у момент ядерного вибуху. У людей немає інструментів і методів щоб це зрозуміти, осягнути.

Приблизний розвиток пасіонарного вибуху:
25 років хаос (цей період закінчився)
наступні 25 років кристалізація, на початковій стадії, вже триває 3-7 років
25 вибух
25 поширення вибуху

Новий суперетнос. Як це буде, в яких формах і як організовано поки що важко передбачити.
Тобто питання не стоїть може чи ні, виникне чи ні.
Нова реальність вже створюється і руйнує стару.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ІДЕОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІЗМУ Юліян Вассиян

НАШ ФОРМАТ ВДЯЧНОСТІ

Світогляд. Осип Бойдуник "Національний солідаризм"