Звідки це бажання намахати самих себе?

Був у Харкові кілька місяців. Там ВСІ пасажири в громадському транспорті купують квитки! Не бачив жодного контролера. Може з Львовом, Києвом, іншими містами західної і центральної України щось "не те"? Пороблено? Звідки це бажання намахати самих себе?

Мова про бажання їздити на шару, "зайцями". Це психологія, певний шаблон поведінки. Людина вважає, що чимось краща, хитріша за інших і може дозволити не платити за послугу тоді, коли інші платять.
Комунальний(громадський) транспорт, залізниця зараз належить громадам і державі. Тобто цей транспорт у власності не олігархів, а громади певного міста, країни. В Польщі доречі громадський транспорт досі державний так?
Але повернемось до "зайців". Відомі дослідження, що 10% пасажирів завжди платять у транспорті, 10% ніколи не платять, а 80% платять залежно від ситуації, умов. Постає питання чому ці 80% населення в Харкові сумлінно платять за проїзд, а в Києві і Львові намагаються не платити?
Звичайно ситуація в Києві значно покращилась в 2012-2017, коли після Євро2012 купили новий рухомий склад і люди охоче платять за проїзд в нових автобусах і тролейбусах. Парадоксально, що ті самі люди в маршрутках платять, а в тролейбусах, автобусах, трамваях, електричках відмовляються платити. Є звичка, яка виникла за 20 з гаком років, люди відвикли платити за проїзд у громадському транспорті. Є купа пільговиків. І важко змінити звичку, яка вироблялась роками, тим більше що люди у віці 16-30 років практично не бачили прикладів старшого покоління, яке сумлінно платить за проїзд. Виникає суспільна практика, яку важко подолати.
Це зневага до громади міста?
#Харків #Львів #Київ

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ІДЕОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІЗМУ Юліян Вассиян

НАШ ФОРМАТ ВДЯЧНОСТІ

Світогляд. Осип Бойдуник "Національний солідаризм"