Покоління та цінності

Є праці на стиці історії, психології, політології, керування, які вивчають взаємодію, відносини і конфлікти визначних провідників національно-визвольних змагань 1917-1954 років?
Адже #Грушевський, #Скоропадський, #Винниченко, #Петлюра та їх послідовники були знайомі, зустрічались.
Можна за споминами, працями, відгуками сучасників, листами і документами визначити психотипи, характери, стилі керування і командування?
Проаналізувати склад міністерств, встановити зв'язки, впливи, тощо.
Використати сучасні засоби типу CRM для дослідження можливої співпраці або ворогування в колективах. Вивчити варіанти рішень в тій чи іншій ситуації, хто як на кого вплинув, врахувати зовнішні і внутрішні суспільні, політичні, економічні та військові чинники.
#історія #психологія #економіка #армія #політика
Кожна людина це особистість, на яку постійно впливає "складна мережа" зв'язків друзів, однокласників, колег, родичів, керівників. Впливи мають тяглість у часі на роки і десятки років.
Сучасні історичні праці вивчають сухі факти, події і мало вивчають самих дійових осіб. Лише найбільш одіозні особи інших країн детально вивчені. Чому ми мало вивчаємо своїх?
Це титанічна праця, але її варто почати. Так більше дізнаємось про себе як народ, націю. Адже багато хто з сучасників порівнює себе з провідниками минулого, ставить їх за приклад молодому поколінню. Ми і наші діти не будемо такими як вони, живемо в іншу епоху, в иншому суспільстві. Нас вчать инші вчителі, слухаємо сучасних співаків, читаємо сучасних поетів і письменників.

Вони пересувались пішки, кіньми і паротягами. Мали класичну освіту, релігійність, жили в епоху молодого капіталізму 1890-1920 рр. Не  були травмовані жахами є голодоморів, другої світової, репресій, соціальними експериментами комунізму, соціалізму. Навіть забудова у 90% була  одноповерхова. 10% жили в 2-5 поверхових будинках. Спілкувались зі справжніми аристократами, людьми честі. Читали паперові книги і газети, не бачили жахіття і зомбування телебаченням.

Ми як суспільство результат нелюдських експериментів більшовиків, комуністів і соціалістів. Значна частина живе в жахливих хмародерах на 9-25 поверхів у індустріальних містах скла і бетону. Пересуваємось приватними авто, метро, літаками, електричними потягами. Користуємось соцмережами, гаджетами і інтернетом.
Тому ми суттєво відрізняємось від людства 1880-1950 років.

Можна знайти багато відмінностей, ті часи не повернути. Але у попередніх поколінь є чому повчитись: завзяттю, стійкості, хоробрості, вмінню йти до мети, здобувати і перемагати. Жити попри поразки і втрати, вірити в себе і побратимів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ІДЕОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІЗМУ Юліян Вассиян

НАШ ФОРМАТ ВДЯЧНОСТІ

Світогляд. Осип Бойдуник "Національний солідаризм"