Травмоване суспільство

Українці і росіяни - в певному сенсі створені за допомогою серії травм і травмуючих методик як на рівні сім'ї так і суспільства: розги, побиття в дитинстві батьками, голодомори, репресії, війни, життя десятиліттями в стані страху перед державою, спецслужбами, силовими структурами, злочинцями, навіть колегами і сусідами.
Більше 100 років суспільство було плавильним котлом, в якому травмувались людські особистості за допомогою інститутів держави і структур в суспільстві.
Психотерапевти, психіатри, коучі можуть допомогти тисячам, навіть сотням тисяч людей збагнути це і почати звільнятись від наслідків, ставати розвиненою, вільною, щасливою, успішною людиною.

Але що робити з десятками мільйонів травмованих особистостей? Як жити в морі злих, травмованих людей, які не усвідомлюють свого стану?


Людина може вирватись з цього пекла за допомогою психологів, освіти, певних практик, сторонньої допомоги та саморозвитку.

Але як розвиненій, освіченій та самодостатній людині жити в суспільстві травмованих і пригнічених людей?
Більшість обирає еміграцію як спосіб втечі від нашого суспільства. Частина тікає від суспільства за допомогою алкоголю і наркотиків не покидаючи країну.

Тільки зміна методик і методів освіти, виховання, психологічна допомога для мільйонів людей допоможуть перепрограмувати мільйони біороботів.

Мільйони людей насправді є біороботами, яких створили інші люди типовим набором десятків травм.
Збрехали, зрадили, вкрали, наступили на ногу, штовхнули, образили, налякали, побили, принизили, ...
Десятки однотипних травм в перші 10-20 років життя створюють типову для суспільства особистість,
Людину, яка боїться майбутнього, зневірилась, розчарувалась, опустила руки, не вірить в себе і не довіряє іншим людям. Такий механізм створення homo soveticus, будь-якої людини сучасного суспільства.
В розвинених країнах Америки, Європи, Азії такі само травмуючі фактори, але трохи інші: жорсткі правила, ієрархії, закони ринку та кодекси поведінки співробітників компаній та корпорацій.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ІДЕОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІЗМУ Юліян Вассиян

НАШ ФОРМАТ ВДЯЧНОСТІ

Світогляд. Осип Бойдуник "Національний солідаризм"