Монополія на застосування сили

ЛИШЕ ТОДІ 
Монополія на застосування сили завжди має бути в руках держави. Але цей імператив буде ЕФЕКТИВНИМ ЛИШЕ ТОДІ, коли жоден представник влади не володітиме ексклюзивним "правом "безкарно порушувати закони. Якщо ж, в державі залишатимуться "недоторкані", така монополія буде сприйматися як засіб узурпації влади, і слугуватиме збудником незадоволення та нестабільності в суспільстві. І взагалі, вимога влади беззаперечно виконувати закони буде сприйматися суспільством як справедлива, ЛИШЕ ТОДІ, коли влада, доведе, що вона жорстка і вибаглива вперше чергу до себе!

Право на застосування сили (ПнЗС). Монополія на застосування сили(МнЗС).

Держава втратила монополію в економіці, освіті, медицині, релігії. Чому має бути монополія на застосуванні сили?

В суспільстві табу на дискусію про ПнЗС і МнЗС державою.
Святослав Вакарчук ствержує, що держава має мати таку монополію. Схожий тезис озвучив президент Петро Порошенко в липні 2015 року.
Монополія на застосування сили назавжди залишиться у держави, - Порошенко

Насправді це не так, майбутнє покаже. Питання дискусійне і саме час розпочати широку дискусію у суспільстві про ПнЗС і МнЗС. Хто може мати таку монополію держава чи громадяни. Чи можуть громадяни бути вільними, коли держава має МнЗС?

Це "вічне" питання з часів виникнення самої держави.

Держава(Д) втрачає МнЗС. Держава не контролює значні території країни. Довіра до Д. поступово зникає, звужуються території, на яких держава може і застосовує свою монополію.
Насамперед це території окупованих Криму і частини Донецької та Луганської областей.
Але не тільки вони.
Так само держава поступово втрачає МнЗС в Дніпровській, Рівненській, Волинській, Закарпатській, Житомирській та інших областях України.

Фактично МнЗС в держави Україна в Криму забрала Російська Федерація.
На частині територій монополію на застосування сили в держави забрали 40 тисяч невідомих бойовиків за підтримки Росії. Держава має 250 тис. війська, але не може або не хоче відновити монополію на застосування сили в Донецькій і Луганській області.

Застосування сили не функція, а інструмент захисту громадян, способу життя, країни.
Функція держави - захищати країну, націю і громадян. Застосування сили проти зовнішніх ворогів країни, інших держав - це допустимо і прийнятно.
Застосування сили проти громадян, ворогів держави серед громадян призводить до революцій і руйнування держави. Тонка межа.

В самій країні держава може не мати монополії на насильство.
Наприклад громади можуть обрати шерифа і передати йому монополію на застосування сили в межах населеного пункту. В той же час громадяни можуть мати таку монополію на застосування сили в межах власної земельної ділянки, будинку, квартири.
Мій дім - моя фортеця.

Наприклад в англо-саксонському праві і культурі є термін Trespass:
Trespass is an area of criminal law or tort law broadly divided into three groups: trespass to the persontrespass to chattels and trespass to land.
Заборона заходити на приватну територію без згоди власника.

Чи повинна держава мати право на застосування сили? Це мають визначити громадяни держави. Також мають бути визнечені межі застосування сили державою до громадян. Для цього існує Конституція держави(країни).

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ІДЕОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІЗМУ Юліян Вассиян

НАШ ФОРМАТ ВДЯЧНОСТІ

Світогляд. Осип Бойдуник "Національний солідаризм"