Юрій Андреєв: 26 квітня о 16-00 я мав заступити на зміну


Юрій Андреєв: Причина всієї аварії – у програмі випробувань. Вже через багато років після аварії, десь у 2000 році, я наклав програму випробувань на очевидну версію причин аварії, і побачив, що якщо виконувати програму випробувань буквально, від першого до останнього пункту, то аварії уникнути неможливо – реактор закипає, циркуляція води по технологічних каналах припиняється, і реактор розплавляється, пара виходить у міжреакторний простір, і від тиску пари, як із каструлі, дах реактора викидається у повітря разом із паливом.

Звичайно, розуміння того, що вибух планувався, мене просто приголомшив. І з часом враження того, що аварія була невипадковою, що її певною мірою готували, лише міцнішало. В Україні підготувати таку аварію було неможливо – не було фахівців такого рівня, аби продумати всі ці режими роботи. Тим більше, що, як з’ясувалося після аварії, розробники реактора знали про небезпечні режими роботи реактора, а у випробування були закладені саме ці небезпечні режими.
 Я вважаю, що комусь було вигідно отак підірвати не тільки станцію, але й Радянський Союз.
Для чого з усього Радянського Союзу привезли 840 тисяч людей на ліквідацію аварії? Я вважаю - щоб оця злість на некомпетентність влади поширилася всією країною. І тут японці хоча б із цього якісь урок винесли. У них лише тисяча працівників впродовж всього року брала участь у якихось роботах на станції. Утім, на Фукусімі відбувається злочин масштабніший, ніж у Чорнобилі. Десятки тисяч тонн рідких високоактивних відходів скидаються в океан. І ніхто не протестує, бо реактори і паливо – американські.

ВВС Україна: Ви вважаєте, що кількість ліквідаторів аварії на ЧАЕС була надмірною?

Юрій Андреєв: Так, і мене дивує, що не тільки причини самої аварії досі не були піддані повному аналізу, але й заходи з ліквідації її наслідків також. Бо більшість із тих наказів і порад, що надходили від урядової комісії на академіків, були помилковими, і призводили або до збільшення масштабів катастрофи, або до безглуздого надлишкового опромінення людей.
Юрій Андреєв: 26 квітня о 16-00 я мав заступити на зміну

P.S. Війна Московії з Україною розпочалась ще в 1986 році...


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ІДЕОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІЗМУ Юліян Вассиян

НАШ ФОРМАТ ВДЯЧНОСТІ

Світогляд. Осип Бойдуник "Національний солідаризм"