Аристократи духу

З І по XІX століття для людського суспільства була характерна певна модель.
1% були феодалами, дворянством, аристократами, 9-19% вільних людей і основна маса 80-90% рабів, кріпаків, холопів. Можна навіть сказати, що з 5 тис. до н.е. по 2 тис. н.е. переважна частина людських цивілізацій будували таку суспільну модель на різних континентах.

В ХІХ-ХХ столітті відбулись буржуазні та соціалістичні революції, які юридично зробили 80-90% рабів, кріпаків, селян, робітників вільними людьми. Але ментальність суспільства загалом мало змінилась.
В попередньому відео пан Олексій Арестович наводить цікавий приклад. Люди в СРСР виховувались на аристократичній літературі, в той час як з 1930 по 1960 частина суспільства була фактично кріпаками радянської системи та верхівки КПРС.
Але в цьому нема нічого дивного. Радянські люди ментально були кріпаками.
Їх намагались виховати вільними людьми. Значна частина суспільства СРСР дійсно виросли вільними. Це основний здобуток соціалістичної системи.

Але в суспільстві вільних людей завжди з’являються найпрогресивніші люди - аристократи. Вони аристократи за своєю внутрішньою суттю, така їх природа.

Намагання певної частини суспільства відродити дворянську модель ХVI-XIX століть, реконструювати рабство, кріпацтво приречене. Колесо історії не крутиться в оберненому напрямку. Але певні рецидиви поодинокі або масові будуть і в XXI столітті.
Наприклад рабство в приватних господарствах України, Росії. Сексуальне рабство жінок-емігранток в ЄС. Але навіть влада і законодавство, суспільство виступають проти таких реконструкцій і рабство є поза законом. Новітні феодали піддаються кримінальному переслідуванню.

Але повернемось до вільних людей в республіках колишнього СРСР. Переважна більшість з них стали вільними людьми, крім того значна частина є аристократами.
Модель суспільства минулого вступає в протирічча з новою соціальною реальністю.
Коли 1% суспільства були аристократами, а решта працювали на них то все було добре.
Це всіх влаштовувало. 99% людей погоджувались працювати на аристократів, або на капіталістів. З вільними людьми теж все було Ок. Вони погоджувались працювати на капіталістів.

Що робити коли 80-90% суспільства є або стане аристократами?

Між аристократами виникають абсолютно інші суспільні стосунки. Потрібна інша суспільна модель. Якою буде модель нового суспільства покаже час.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ІДЕОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІЗМУ Юліян Вассиян

НАШ ФОРМАТ ВДЯЧНОСТІ

Світогляд. Осип Бойдуник "Національний солідаризм"