Суспільний лад, соціальні зв’язки у суспільстві.

Суспільний лад - це всеохоплююча організація суспільства, яка обумовлена певним рівнем соціально-еко­номічного та політичного розвитку, характерними рисами суспільної свідомості і традиціями взаємодії людей у різних
сферах життя.

Цитата
Другий — цивілізаційний — підхід був запропонований ученими-просвітителями XVIII ст. (Вольтер, К. Гельвецій, П. Гольбах). За основу класифікації держав прибічники цієї теорії взяли поняття «цивілізація», її рівень, досягнутий тими чи іншими народами. Вони заперечують формаційний підхід, уважаючи його одномірним. Державу співвідносять насамперед не з економічними, матеріальними, а з духовно-моральними й культурними чинниками суспільного розвитку. За визначенням англійського історика А. Тойнбі, цивілізація— це відносно замкнений і локальний стан суспільства, яке відрізняється спільністю культурних, економічних, географічних, релігійних, психологічних та інших ознак. Різні вчені, які підтримують цивілізаційний підхід, визначають неоднакову кількість цивілі¬зацій, наприклад уже згаданий А. Тойнбі нараховує 21 цивілізацію.
На думку прихильників цивілізаційного підходу, сутність держави визначається як співвідношенням соціальних сил, так і накопиченням, спадкоємністю культурно-духовних зразків поведінки. Політика держави є насамперед результатом впливу світогляду суспільства, його моралі, ціннісної орієнтації. При цьому розмаїття національних культур обумовлює різноманіття шляхів розвитку держав, їх типів.

Відмінність цивілізаційного підходу від формаційного полягає в можливості розкриття сутності будь-якої історичної епохи через людину, через сукупність пануючих у цей період уявлень кожної особи про характер громадського життя, про цінності та мету її власної діяльності. За цивілізаційним підходом держава — це не інструмент політичного панування експлуататорів над експлуатованими, а найважливіший чинник духовно-культурного розвитку суспільства. Хибою цивілізаційного підходу є недооцінювання соціально-економічного чинника, перебільшення ролі культурного елемента.
Історичні типи держави і права

Для Європи характерний общинний суспільний лад.
Люди певного села, міста, землі є общиною, яка формує певні правила співжиття, взаємовідносин між людьми.
Громадянське суспільство - форма общинного життя сучасності.

Який суспільний лад характерний для України?

Соціальні зв’язки.
Стверджують, що Жовтнева революція, громадянська війна, СРСР призвели до руйнування соціальних зв’язків в українському суспільстві, насправді?
Общинний суспільний лад, який характерний для Європи, в Україні існує на прикладі сімей, родів. Для побудови кар’єри, вирішення побутових питань люди використовують "зв’язки".
Наявність "зв’язків", "волохатої лапи" є запорукою успішності людини в суспільстві - отримання якісної освіти, посади, високооплачуваної роботи, уникнення покарання за злочини, гарантія безпеки та забезпеченого життя.
За 23 роки в Україні в певних регіонах були зруйновані саме соціальні зв’язки, що призвело до краху державних інститутів і соціальних потрясінь. 

Після подій зими-осені 14 року питання про відновлення соціальних зв’язків та якісний суспільний лад постає з новою силою. Це буде традиційний для Європи общинний суспільний лад, або якісно новий, заснований на соціальних зв’язках іншого рівня?

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ІДЕОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІЗМУ Юліян Вассиян

НАШ ФОРМАТ ВДЯЧНОСТІ

Світогляд. Осип Бойдуник "Національний солідаризм"